A személyiségvonások ma már ugyanannyira fontosak a munkahelyen, mint a szakmai tudás

A személyiségvonások ma már ugyanannyira fontosak a munkahelyen, mint a szakmai tudás

Vissza
A személyiségvonások ma már ugyanannyira fontosak a munkahelyen, mint a szakmai tudás

A személyiségvonások ma már ugyanannyira fontosak a munkahelyen, mint a szakmai tudás

Egyre inkább felértékelődnek a „puha” készségek a munkaerőpiacon. Az álommunkát megtalálni sosem volt könnyű feladat. A mai szélsebesen változó munkaerőpiac pedig egyértelműen az alkalmazkodásról szól, mind a munkavállalók, mind a munkaadók részéről.  Továbbra is fontos a szakmai tudás és a munkatapasztalat egy-egy állás betöltésekor, vagy az előremenetelnél, azonban az úgynevezett puha készségek – úgymint az empátia, a felelősségvállalás vagy az együttműködési készség – ma már egyenlő súllyal esnek a latba a munkahelyen. Ha sikeresek szeretnénk lenni a karrierünkben, ha szeretnénk elégedetten és boldogan bejárni a munkahelyünkre, érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen készségekre kell kiemelt figyelmet fordítani. Cikkünkben erre világítunk rá.

Ahogy munkavállalóként a megfelelő állást, úgy munkaadóként a megfelelő kollégát is igen összetett feladat megtalálni. A toborzással, munkaerőfelvétellel foglalkozó HR-szakemberek éppen ezért számos tényezőt figyelembe vesznek, amikor egy-egy pozícióra a megfelelő jelöltet keresik. Ennek egyik eleme a jelentkezők különböző készségeinek, angolul skill-jeinek felmérése. A kiválasztás során a munkáltatók ma már olyan jelölteket keresnek, akik egyaránt rendelkeznek hard és soft skill-ekkel (kemény és puha készségekkel). A sikeres álláskeresés érdekében tehát munkavállalóként is érdemes tisztában lennünk azzal, mit jelentenek ezek a kifejezések, illetve hogyan tudjuk magunkat a megfelelő irányba fejleszteni.

Mit jelentenek pontosan a hard és a soft skill-ek?

Az angol hard és soft skill kifejezéseket magyarul kemény és puha készségeknek fordíthatjuk, és gyakorlatilag kétféle készség-típus megkülönböztetését jelentik. A legalapvetőbb különbségek a kettő között az, hogyan sajátítjuk el őket, hogyan és milyen módon használjuk őket a munkahelyen, illetve, hogy mennyire fejleszthetők.

A hard skill-ek könnyedén számszerűsíthetőek és meghatározhatóak. Ezek azok a készségek, amiket a tanulási folyamat során sajátítunk el: oktatási intézményekben, könyvek vagy képzési anyagok segítségével, illetve munkavégzés során. Ezek a készségeink alkotják a szakmai tudásunkat, az adott feladat elvégzéséhez szükséges, megszerzett képességeket. Ezek a készségek általában egy adott munkakörre vonatkoznak, vagy pozíció-specifikusak, és könnyebben taníthatók. Legtöbbször ezek a készségek szerepelnek felsorolva az önéletrajzunkban. Hard skill-eknek számítanak például az alábbiak:

  • A szakmai képzettség
  • Idegen nyelvek ismerete
  • Közgazdasági ismeretek – például a pénzügyi szektorban dolgozók számára
  • Programozási nyelvek ismerete – például IT-szakemberek esetében
  • Italkeverés és kávéfőző gépek használata – például a vendéglátásban dolgozók számára
  • Vérvétel – például nővérek, betegápolók esetében
  • Gépkezelés – például gyártósor mellett dolgozók esetében

A soft skill-ek ezzel szemben szubjektív készségek, nehezebben számszerűsíthetőek és meghatározhatóak. A puha készségek olyan személyes szokások és tulajdonságok, amelyek meghatározzák, hogyan viszonyulunk a munkánkhoz, illetve más emberekhez, és hogyan dolgozunk egyedül, illetve másokkal együtt. Éppen ezért „interperszonális készségeknek” vagy „emberi készségeknek” is nevezik őket. Mivel személyes szokásokról és tulajdonságokról van szó, ezért ezek nehezebben taníthatóak, azonban fejleszthetőek. Soft skill-eknek számítanak például az alábbiak:

  • Kommunikációs készségek, empátia
  • Vezetői készségek
  • Rugalmasság, alkalmazkodóképesség
  • Felelősségvállalás, megbízhatóság
  • Csapatmunka, együttműködés
  • Konfliktuskezelés
  • Munkamorál
  • Időmenedzsment
  • Tanulási hajlandóság

Miért fontos mindkét típusú készség megléte?

A hard skill-ek meglétének fontossága egyértelműnek tűnik: az adott pozíció feladatainak hatékony és minőségi elvégzéséhez elengedhetetlen a szükséges szakmai készségek megléte. Az oktatási intézményekben elsajátított tudás, illetve a korábbi munkahelyeken megszerzett tapasztalat garantálja, hogy az új kolléga az új pozíciójában is képes lesz ellátni a feladatokat. Fontos azonban, hogy a legtöbbször nem kizáró ok, ha a készségeink nem felelnek meg 100%-osan az álláshirdetésben leírtaknak, sokszor ugyanis a munkavégzéshez szükséges, egyedi tudások könnyedén átadhatók betanítás során.

A soft skill-ek megléte kevésbé egyértelmű, de legalább olyan fontos! Ugyanis ezek az interperszonális készségek, személyiségvonások határozzák meg azt, hogy az adott munkavállaló hogyan viszonyul a feladataihoz, illetve a kollégáihoz, valamint azt is, hogyan végzi a munkáját egyedül és csapatban. Ez pedig egyre fontosabb szempont a munkáltatók számára – különösen amiatt, mivel a soft skill-ek sokkal nehezebben taníthatók, átadhatók. Ezek fejlesztése sokszor egyéni, önfejlesztő munkát igényel.

Ismerd meg és mutasd be a saját készségeidet!

Ha tisztában vagy a saját készségeiddel és erősségeiddel, előnnyel indulhatsz a munkakeresési folyamatban. Emellett pedig fontos az is, hogy be tudd mutatni a munkaerőfelvétellel foglalkozó HR-szakembereknek, hogy miben is vagy jó.

A WHC Csoport többek között toborzással, kiválasztással, munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozik. Tapasztalt szakértőink minden egyes kiválasztás és interjú során felmérik a jelölt skill-jeit, és a tapasztalatának, igényeinek és készségeinek legmegfelelőbb pozíciót ajánlják számára.

Hogy tudatosabban felkészülhess a munkakeresésre, az alábbiakban segítünk néhány tippel, hogyan határozd meg és mutasd be hatékonyan a saját készségeidet!

  • Olvasd el pontosan az álláshirdetést vagy a munkaköri leírást! Ez segít képbe kerülni annak kapcsán, hogy a munkáltató milyen munkakör-specifikus készségeket keres a jelentkezőknél, és így neked milyen készségeidet érdemes kiemelned.
  • Listázd a készségeidet az önéletrajzodban is! Gondold át, milyen kemény készségeket sajátítottál el, és milyen puha készségekkel rendelkezel. Szerepeltesd az önéletrajzodban mindkét készségtípust – de ezek közül csak azokat, amelyek relevánsnak a megpályázott pozíciókhoz!
  • Írj konkrétumokat! Az egyszerű listázás nem biztos, hogy elég. Fejtsd ki néhány rövid mondatban vagy kulcsszóban, milyen helyzetben, hogyan hasznosítottad korábban az adott készséget! Ha mértékegységeket is használsz (pl. 1 millió Ft, 15 db projekt, 4 beosztott stb.), akkor mérhetővé teszed a teljesítményedet, segítve a HR-es szakértő eligazodását.
  • Készülj történetekkel! Az állásinterjúkon, beszélgetéseken is érdemes kidomborítani az adott pozícióhoz kapcsolódó legrelevánsabb készségeidet. Készülj konkrétumokkal, példákkal, amiken keresztül bemutathatod az interjúztató számára, hogyan hasznosítottad korábban az adott készséget!

Éppen új munka után nézel? Segítségre lenne szükséged a munkakeresésben? Vagy csak új lehetőségek iránt érdeklődsz? Nézz szét a WHC Csoport aktuális nyitott állásajánlatai között, vagy küldd el önéletrajzodat szakértőinknek!

 

***

 

Felhasznált források:

Thebalancecareers.com: Hard Skills vs. Soft Skills: What's the Difference?

Edgepointlearning.com: Hard Skills Vs. Soft Skills: Examples And Definitions

Indeed.com: Hard Skills vs. Soft Skills

Zety.com: Hard Skills vs Soft Skills: List of Best Examples for the Workplace

 

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024