Szövetkezeti foglalkoztatás.

Változik a KATA, nő a rezsi, tombol az infláció: mentsvár lehet a szövetkezeti foglalkoztatás

Vissza
Szövetkezeti foglalkoztatás.

Változik a KATA, nő a rezsi, tombol az infláció: mentsvár lehet a szövetkezeti foglalkoztatás

Napjaink globális és hazai gazdasági környezete évtizedek óta nem látott körülményeket teremt Magyarországon. Legtöbbünk számára mindennapi kihívást jelent az infláció miatti áremelkedés és az energiaellátás-biztonsági intézkedések által jelentkező többletköltség kigazdálkodása. Emellett a hazai adózási törvények átalakítása miatt több százezer, korábban KATA-rendszerben adózónak kell más típusú munkavégzési lehetőség után néznie. A kisgyermekkel otthon levők, diákok, valamint a nyugdíjasok számára jelenthet reális opciót a szövetkezeti foglalkoztatás.

Az elmúlt időszak globális eseményei, azok következményei, valamint az ezekre adott válaszlépések és intézkedések összessége megnehezítik a mindennapi életet – többek között anyagi szempontból is. Mindezek közül leginkább a súlyos infláció, az emelkedő rezsiköltségek, valamint a hazai adózási törvények átalakítása érintik legtöbbünket.

 

Kényelmes megoldás keresetkiegészítésre

Fokozódó nyomást helyez pénztárcánkra az egyre növekvő infláció, ami 2022 júliusában már 13,7%-os volt hazánkban. EU-s viszonylatban a legnagyobb mértékben az energia ára nőtt, egy év alatt 39,7%-kal, ezt követi az élelmiszerek áremelkedése, ami pedig 9,8%-os volt).

Az infláció mellett energiaválsággal is meg kell küzdeni a gazdaságnak, így július végén módosításra került a rezsicsökkentés, ami a villamosenergia- és a földgáz felhasználás árszabásait alakította át. A módosítás a legtöbb háztartás számára bizonyos mértékű drágulást jelent a rezsiköltségben, amely a téli, fűtési időszakban még hangsúlyosabb többletkiadásokat jelenthet.

Emellett most szeptembertől lép majd hatályba a népszerű adónem, a KATA, vagyis a kisadózó vállalkozók tételes adójának módosítása. Az átalakítás több részletet is érint, ezek közül a legfontosabb és a legtöbbeket érintő tényező az a KATA-soknak csak magánszemélyektől származhat bevétele (kivételt képeznek a taxisok), illetve, hogy a KATA alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet. A módosítás sok kisgyermekkel otthon maradó szülőt is érint.

Mindezek a tényezők nagymértékben befolyásolják a háztartások mindennapi költségeit, így sokan lehetnek azok, akiknek keresetkiegészítés céljából vagy akár kényszerből újfajta kereseti lehetőségeket kell keresni. Számukra jelenthet alternatívát, reális megoldást a szövetkezeten keresztüli munkavégzés.

 

Számos előnyt biztosítanak a szövetkezetek

A szövetkezeti foglalkoztatás rengeteg előnyével remek lehetőséget jelent a dolgozni vágyó kisgyermekesek, nyugdíjasok, és diákok számára, akik GYES vagy GYED, nyugdíj, vagy iskola mellett vállalnának munkát. A szövetkezeti foglalkoztatás legnagyobb előnye, hogy a fizetésből csak a 15%-os személyi jövedelemadó (SZJA) kerül levonásra, nincs további járulékfizetési kötelezettség. Ráadásul a 25 év alatti kismamák és diákok az idei évtől már az SZJA-fizetés kötelezettsége alól is mentesülnek.

A 32 éves szakmai tapasztalattal rendelkező HR-szolgáltató cég, a WHC Csoport több mint 12 éve foglalkozik szövetkezeti foglalkoztatással, változatos területeken és szektorokban, rengeteg nyitott pozícióval várja az érdeklődőket.

 

Nyitva áll a lehetőség a kismamák számára is

A WHC Family Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete a kisgyermekkel otthon maradó szülők számára nyújthat lehetőséget, akik így az általános munkajogi korlátoknál rugalmasabb feltételekkel tudnak dolgozni. Nincs keresetkorlát, a kedvező adózási feltételek a teljes keresetre vonatkoznak, emellett továbbra is jár a GYES/GYED ellátás, ezt a munkavállaló nem veszti el a szövetkezeti jogviszony mellett sem. A szövetkezet keretében végzett munka nem minősül munkaviszonynak, így nem érinti a szünetelő munkaviszonyt, az ellátás lezárultával tehát a munkavállaló visszamehet korábbi jogviszonyába.

Mindemellett a kismamáknak (illetve kispapáknak) lehetőségük van a gyermekneveléssel összhangban, rugalmas keretek között, akár változó heti/havi munkaidőben dolgozni. A WHC toborzó szakértői úgy látják, a munkáltatók közül is egyre többen élnek ezzel az alternatívával, számos nyitott lehetőség áll a kismamák rendelkezésére, változatos szektorokban.

 

Nyugdíjasként is dolgozna? A WHC-val megteheti!

A nyugdíjas szövetkezeti foglalkoztatás legnagyobb előnye, hogy munkavállalás esetén sem veszti el a dolgozó a nyugdíjellátását, az továbbra is jár, a szövetkezeti munka így remek keresetkiegészítést jelent. A WHC-nak a WHC Szenior Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetén keresztül van lehetősége nyugdíjasok számára munkalehetőséget biztosítani.

Nem ritka, hogy a nyugdíjas munkavállalók nem rendelkeznek naprakész álláskeresési ismeretekkel, nem mozognak otthonosan az online, internetes álláskeresés világában. A szövetkezetben a WHC a számukra legoptimálisabb információs csatornákon és módokon keresztül tájékoztatja őket az egyéni érdeklődésnek megfelelő, számukra leginkább érdekes munkalehetőségekről.

 

Kisgyermekkel otthon maradó szülőként, nyugdíjasként vagy diákként is dolgozni szeretnél?

Kiegészítenéd a családi kasszát?

Reális megoldást keresel KATA-s adózásod helyett?

Keresetkiegészítésre lenne szükséged, akár nyugdíjad mellett?

 

 ***

 

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024